Site Overlay

Quishing: l’amenaça que has de conèixer i com evitar caure a l’estafa

A l’era digital, les estafes i fraus han evolucionat juntament amb la tecnologia. Una de les tàctiques més recents i preocupants és el quishing, una forma d’estafa telefònica que busca enganyar les persones perquè revelin informació personal i financera.

En aquest article, explorarem què és el quishing, com funciona i, el més important, com et pots protegir per evitar caure en aquest parany.

Què és el Quishing?

El quishing és una variant de l’estafa coneguda com a phishing, però en lloc d’utilitzar correus electrònics o missatges de text, els estafadors recorren a trucades telefòniques per enganyar les víctimes. El terme prové de la combinació de les paraules phishing i voice (veu en anglès), i és un exemple de com els delinqüents adapten els seus mètodes per eludir les defenses digitals cada cop més sofisticades.

Com funciona el Quishing

  1. Trucades falses d’Institucions conegudes: Els estafadors utilitzen tècniques per fer que les trucades semblin provenir d’institucions fiables, com ara bancs, companyies de targetes de crèdit o fins i tot agències governamentals. Això es pot aconseguir mitjançant l’ús de tecnologia que manipula la identificació de trucades (Caller ID) per mostrar informació falsa.
  2. Engany i urgència: Com en altres estafes, els estafadors solen crear situacions d’urgència per pressionar les víctimes a actuar ràpidament. Poden afirmar que hi ha activitat sospitosa al compte del destinatari, que es requereix una verificació immediata de la informació o que hi ha problemes legals pendents.
  3. Sol·licitud d’informació confidencial: Un cop han captat l’atenció de la víctima, els estafadors sol·liciten informació personal i financera, com ara números de compte, contrasenyes, codis de verificació i altra informació sensible.

Com evitar ser estafat per Quishing

  1. Verifica la identitat del contacte: Mai proporcionis informació confidencial sense verificar la identitat de la persona que truca. Pregunta per detalls específics sobre el compte o la situació i contacta directament amb la institució utilitzant la informació de contacte oficial, no la proporcionada per la trucant.
  2. No us deixeu pressionar: Mantingueu la calma i no us deixeu pressionar per situacions d’urgència. Els estafadors intenten crear pànic perquè prenguis decisions precipitades. Pren-te el temps necessari per confirmar l’autenticitat de la trucada.
  3. Desconfia de trucades inesperades: Si reps una trucada inesperada sol·licitant informació personal o financera, sigues escèptic. Els bancs i altres institucions legítimes solen comunicar-se per altres mitjans abans de recórrer a trucades telefòniques.
  4. Utilitza eines de seguretat: Considereu utilitzar serveis de bloqueig de trucades no desitjades o aplicacions de seguretat per protegir-vos contra aquest tipus d’estafes. A més, mantingues els teus dispositius i aplicacions actualitzades per aprofitar les últimes mesures de seguretat.
  5. Educa a familiars i amics: Comparteix informació sobre el quishing amb els teus familiars i amics. La consciència i l’educació són clau per prevenir aquesta mena d’estafes.

En conclusió, el quishing és una amenaça real que pot afectar qualsevol persona. Estigues alerta, verifica l’autenticitat de les trucades i protegeix la teva informació personal. En estar informat i prendre mesures preventives, pots reduir significativament el risc de caure en aquest parany telefònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *